Hai să fructificăm împreună spațiul de pe acoperiș!

Hai să fructificăm împreună spațiul de pe acoperiș!

Blocurile de locuințe ocupă cel mai mult spațiu într-un oraș, însă marea parte a acoperișurilor cu terasă nu au fost proiectate ca spații accesibile ci ca spații închise sau ca spații tehnice. Puțini locatari ajung să se bucure de terasă ca un spațiu circulabil, amenajat frumos. S-a adus în discuție ideea de înverzire a acoperișurilor prin fonduri de susținere și se vorbeste idealist despre acest proiect doar că, între timp vegetația pe acoperiș în sistem grădină suspendată pare un proiect cu înaintare lentă. Sunt multe cauze care facilitează înaintarea anevoioasă a acestui sistem și pe piața românească, teama asupra durabilității stratului de etanșare, a costurilor de întreținere a vegetației, a costurilor un pic ridicate de realizare a unui astfel de proiect sau pur și simplu structura clădirii nu poate susține o greutate suplimentară în unele situații. Există totuși în țara noastră terase înverzite pe case particulare realizate cu firme de grădinărit sau în regie proprie, vegetație intensivă pe clădiri de birouri, acoperiș verde pe case ecologice din lut, etc.

Blocurile sunt acoperite cu straturi de BCA, șapă de pantă, hidroizolație, pietriș, dale, care au o greutate semnificativă, de aceea se va lua în calcul expertiza tehnică a structurii de rezistență pentru a se stabili care este greutatea maximă admisă în vederea încărcării cu pământ saturat cu apă, cu precădere, riscul la cutremur. În cazul în care structura existentă este prea grea puteți opta pentru schimbarea acesteia, astfel greutatea vegetatiei poate fi acceptată prin eliminarea elementelor existente și refacerea structurii de hidroizolație cu materiale mult mai ușoare. Pentru un astfel de proiect vă stăm la dispoziție cu sfaturile și participarea directă a inginerilor noștri.

În încheiere vrem să vă asigurăm că un acoperiș verde sau o terasă grădină este o lucrare complexă care implică realizarea hidroizolației speciale rezistente la străpungerea rădăcinilor; stratului de drenare și filtrare a apei; substrat de creștere special pentru acoperiș; vegetație rezistentă în condiții de secetă, caniculă, îngheț, vânt și cu minimă întreținere; sistem de irigație pentru primii ani de dezvoltare.